miercuri, 6 aprilie 2011



Desi pare greoi,se misca cu usurinta,ba chiar alearga repejor.Traieste in padurile Africii si ale Asiei.Exista doua varietati esentiale de elefanti: cel african si cel asiatic.Mai mare este elefantul african.Un exemplar ucis de oameni in 1955,in Angola e impaiat la Muzeul de istorie naturala din Washington. Inaltimea pana la umerii sai e de 4m,lungimea e de 10m,iar greutatea-11.000.

Daca vreo fiara,fie si leu,cauta galceava,s-a ispravit repede cu ea.Cu o lovitura de trompa ii rupe sira spinarii.Apoi o ridica si-o tranteste la pamant,o calca-n picioare pana se face ca o carpa.

Strigatul sau de lupta e binecunoscut de copii din filme artistice sau documentare televizate,unde elefantul e vedeta.Ba si de spectacolele de la circ, unde e dresat si amuza pe toata lumea,scotand din gatlej acelasi sunet de trompeta.Elefantul se domesticeste usor si face multe servicii omului:il duce pe stapan in spinare,ridica greutati de2tone,trage plugul,cara busteni cu trompa si alte munci grele.

In antichitate,elefantii erau folositi si la razboaie.Deasupra lor se ridicau turnuri din lemn si se urcau acolo ostenii,ca intr-o cetate.
Locuitorii Africii consuma cu placere carnea de elefant,iar cu pielea lor groasa isi acopera colibele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu